Kveik? Vad är det?

I Skandinavien har man bryggt med egen jäst sedan mycket långt tillbaka i tiden. Ölbryggning var en del i bondehushållet liksom ysta ost och kärna smör och på varje gård fanns ett brygghus där gårdens öl bryggdes i stora kar.
Efter varje avslutad jäsning doppade man en krans av trä ner i jästslurryn som sedan fick torka. Vid nästa bryggning tog man fram jästkransen och lade ner den i vörten för att starta en ny jäsning.

Genom århundrade av naturligt urval fick jästen egenskaper som var särskilt gynnsamma för att brygga på en bondgård. Som exempelvis snabb utjäsing.
I och med industrialiseringen försvann gårdsbryggningen i Sverige och Danmark. Gårdsjästen glömdes bort och försvann i stora delar av Skandinavien. Men i Norge fortsatte gårdsbryggningen och gårdsjästen levde vidare.

Kveik, ett norskt ord för jäst, är ingen egen öltyp utan snarare ett samlingsnamn för olika gårdsölsjäst som delar flera egenskaper. Kveikjästerna är ofta blandningar av flera olika stammar av saccharomyces och laktobakterier i vissa fall.
Våra husjäster Häxkitteln A och Häxkitteln B är föddes för två år sedan när jag kom i kontakt med kveik för första gången. Sedan dess har jag odlat vidare på orginaljästerna och introducerat dem för andra stammar av saccharomyces tills de blivit våra egna blandningar.